Čitanje nije svima najomiljenija disciplina, i to je sasvim u redu, jer u današnje vreme postoji mnogo načina da saznaš ono što te zanima, naučiš nešto novo i zabaviš se.

Ipak, postoje neke knjige koje toplo preporučujemo da pročitaš u osnovnoj školi. Zabavne su, poučne, uvlače te u svoju priču i zaplet kao usisivač, a neke od njih mogu i dosta da ti pomognu sa raznim nedoumicama koje imaš u ovom uzrastu.

Zato smo sastavili listu od 10 (i malo više) knjiga koje treba da pročitaš do kraja 8. razreda. Na našoj listi ima i klasika koje su čitali tvoji roditelji, vanvremenskih hitova koji će još dugo biti na bestseler listama, školske lektire (da, i tu možeš da pronađeš štošta zanimljivo) i knjiga koje će ti pomoći da se snađeš u vrtlogu puberteta. Pročitaj, zaokruži i pravac u knjižaru!

#1 “Hajduk u Beogradu” (i ostali delovi), Laguna

Ovaj klasik Gradimira Stojkovića ima tri dela: „Hajduk u Beogradu“, „Hajduk protiv vetrenjača“ i „Hajduk sa druge strane“ i skoro sigurno su ga čitali i tvoji roditelji. Iako je prvi deo napisan davne 1985, priča o osmaku koji iz sela dolazi u Beograd, menja školu i društvo i prolazi kroz razne prilike i neprilike podjednako je interesantna i danas. I primenjiva i na tvoja životna iskustva. 🙂

#2 “Hari Poter” (svi delovi, kreneš polako od petog razreda), Laguna

Apsolutni bestseler spisateljice Dž.K. Rouling, 7 delova, filmski hitovi, teen zvezde Danijel Redklif, Ema Votson i Rupert Grint, čarobnjački svet, Hogvorts škola za čarobnjake i veštice, lord Voldemor, milioni fanova širom sveta. Šta čekaš?

#3 “Tom Gejts” (svi delovi), Laguna

7 knjiga autorke Liz Pišon o dečaku Tomu Gejtsu, njegovoj porodici, školskim drugarima i malo manje drugarima, džangrizavoj sestri Diliji, i njegovim dogodovštinama, napisane su u formi stripa (juhu, manje čitanja – više slika!) Osvojile su mnogo nagrada za najbolje knjige za decu i tinejdžere, a Tom Gejts je stekao armiju obožavalaca u celom svetu.

#4 “Mi deca sa stanice Zoo”, Delfi

Naša topla preporuka je da autobiografiju bivše narkomanke Kristijane F. čitaš u VII ili VIII razredu. Knjiga je malo teža, što ne treba da te uplaši, jer po našem mišljenju, Decu sa stanice Zoo treba da pročita svaki tinejdžer na ovom svetu. Kristijana vrlo iskreno opisuje svoj život zavisnice od droge i kako se teško iz te zavisnosti izvukla. Njena priča se čita kao uzbudljiv triler, i podstaći će te da dobro razmisliš o veoma veoma pogrešnim izborima u životu.

#5 “Kako da preživiš ako si devojčica/dečak”

Evo jedne knjige koja ti može puno pomoći da shvatiš šta ti se dešava u pubertetu, i uopšte u odrastanju. Od zbunova koje donose promene na telu, preko zaljubljivanja i čarki sa društvom, do problema sa roditeljima, u ovoj knjizi ćeš pronaći ideje i savete kako da razrešiš svoje nedoumice i probleme. Knjiga postoji u dva izdanja, jedno je namenjeno devojčicama, a drugo dečacima

#6 “Udario me pubertet u glavu”, Laguna

– kada smo pravili ovu listu konsultovali smo se sa dosta drugara, osnovaca, i na svačijoj listi je bila upravo ova knjiga! Što znači da je definitivno treba pročitati! Roman Roberta Takariča zabavna je priča o ljubavnim problemima jednog Zvezdana, koji je, da stvari budu komplikovanije, i upravo ušao u pubertet! Sigurni smo da će ti Zvezdanovi problemi biti bliski, i da ćeš se iznova vraćati „Pubertetu koji udara u glavu“. 🙂

#7 “20 izuzetnih devojčica/dečaka/umova koji su promenili svet”, Laguna

U ovoj ediciji od tri knjige upoznaćeš ukupno 60 ljudi koji su svojim radom, postupcima, zalaganjem promenili svet na bolje. O svakome od njih ispričana je priča o tome kako su odrastali, šta ih je zanimalo u detinjstvu, na koji način su postigli svoje uspehe. Knjige o izuzetnim devojčicama, dečacima i umovima će te možda inspirisati da i ti neku svoju ideju ili zanimanje za nešto pretočiš u aktivnost koja će promeniti svet!

#8 “Dnevnik Ane Frank”

Još jedna od knjiga koju treba da pročita svaki tinejdžer. Dnevnik jevrejske devojčice, pisan tokom trogodišnjeg skrivanja njene porodice na jednom tavanu u Amsterdamu u II svetskom ratu, je potresan, ali iako je Ana svoje tinejdžerske godine provela u jako teškim uslovima, u ratu,skrivanju i svakodnevnom strahu za život, proživljavala je sve ono što i svaka devojčica u tom uzrastu. Ana je u svom skrivanju imala i druga, Petera, te je u dnevniku opisala i njegovo odrastanje, sazrevanje i muke koje su ga mučile. Osim toga, ova knjiga će te naterati da do kraja života želiš da nikada niko ne prođe kroz ono što je prošla Ana Frank.

#9 “20 000 milja pod morem”

Jedan naš drugar nam je rekao da bi u školskoj lektiri trebalo da bude više fantastike. Apsolutno se slažemo! Zato uroni u čudesan svet Žila Verna 20.000 milja pod morem, ova knjiga je mnoge navela na avanturu. 🙂

#10 “Orlovi rano lete”

E ovo već jeste lektira, ali kakva! Branka Ćopića ste upoznali još u mlađim razredima, ali ono pravo dolazi tek kasnije sa knjigom „Orlovi rano lete“ o družini dečaka i jednoj devojčici koji beže iz škole i osnivaju hajdučku družinu, jer su se naljutili na učitelja! Njihove dogodovštine, napisane uz puno Ćosićevog humora (pa ćeš se lepo i ismejati dok čitaš ovu knjigu), i dalje prepričavaju generacije i generacije. „Orlove“ ne možeš ni da propustiš, jer kao što rekosmo, spadaju u obaveznu školsku lektiru. Uživaj!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here