Osim što je zgodno za prekraćivanje dokolice, čitanjem vežbaš moždane vijuge, ostaješ u formi za školske dane koji slede, poboljšavaš svoj rečnik, i najvažnije od svega, uranjaš u uzbudljive priče i avanture, upoznaješ nove junake i predele, i razvijaš ljubav prema predivnoj umetnosti koja se zove književnost.

U ovom tekstu dajemo predloge knjiga za čitanje tokom raspusta, koje će te opustiti, nasmejati, a možda ti i pomoći da rešiš neke svoje nedoumice i probeleme.

#1 Neću da mislim na Prag, Sonja Ćirić

Psihološka drama za tinejdžere, govori o sedmakinji Darji koja lepo piše i stoga je svi nagovaraju da se prijavi na literarni konkurs za mlade talente na kome je glavna nagrada sedmodnevni boravak u Pragu. Darjini roditelji nemaju novca da joj priušte putovanje u Prag, te Darja nastoji da sama zaradi novac za putovanje.

Porodične i ljubavne probleme pojačaće i rivalstvo sa drugaricom Tamarom, koja je ubeđena da će je njen rukopis odvesti u Prag, ali će Darja naučiti kako da prevazilazi životne prepreke. U osnovi romana „Neću da mislim na Prag“ je traganje tinejdžera za onim šta žele da budu u životu, što i tebi može da pomogne ukoliko ne možeš da pronađeš pravi put za sebe

#2 Sazvežđe violina, Vesna Aleksić

Ana je nosila naočare za čitanje nota samo dok svira. Imala je pankersku frizuru, volela je Mocarta i grupu Kleš. Tijana, njena cimerka, volela je Vivaldija, Zagora i – Anu. Zajedno, čekao ih je veliki obećani svet muzike, koncerata, putovanja, slave…

Ovo je nežna i uzbudljiva priča o odrastanju u vreme kada su odrasatali vaši roditelji. To je vreme pojave grandža, prvih video-igrica i zlokobnog prelivanja borbe dobra i zla iz stripova u pravi život, u kojem se pojavljuju mnogo opasniji likovi od Džimija Gitare, Mortimera i Čoveka s Hiljadu Lica… Ova priča upire prstom na veliki svet, u kojem ništa nije čisto i savršeno. Osim Baha. Za one koji vole muziku.

#3 Na bregu kuća mala, Gradimir Stojković

Većina vas je imala iskustvo sa odlascima na selo kod baka, deka, rođaka, i kladimo se da je većina onih koji su „morali“ da odu očajavala misleći da će tamo da pošize od dosade. Međutim, jedan od naših omiljenih pisaca za decu i mlade, Gradimir Stojković, u ovoj knjizi priča nam o ludoj avanturi bliznakinja Ane i Jane i njihovog brata Mikija, koje je tata odveo u selo Nedobnik, ne bi li tamo pronašli čuveni „seoski mir i tišinu“.

Ono malo tišine prekinuli su seoski psi, a pored lokalnih legendi, rođendanske žurke, nestale tinejdžerke, neobičnih drugara, ženskog manastira, poplave i zagonetne Dostane – od mira neće ostati ništa. Gradimir Stojković je izuzetno duhovit pisac, i sa njegovom knjigom u ruci nikada vam nije dosadno. Duhovit i emotivan, roman Na bregu kuća mala će vam zbog svojih mnogobrojnih obrta pomoći da shvatite da nije sve baš onako kao što izgleda.

#4 Time After Time, Džudi Kertin

Ako niste znali, naziv ove knjige je ujedno i naziv velikog hita pevačice Sindi Loper iz osamdesetih godina prošlog veka. Evo i zašto: drugarice Moli i Bet prolaze kroz tajanstvena vrata koja su ih odvela u leto daleke 1984. godine. U doba kada su njihovi roditelji bili tinejdžeri i ludovali za čudnim frizurama, garderobom sa širokim naramenicama i hitovima Sindi Loper.

Iako nije bilo lako snaći se u tom čudnom svetu bez mobilnih telefona i interneta, dve drugarice su krenule u pravu avanturu i potragu za Betinom mamom, koja je u tom trenutku bila trinaestogodišnja devojčica. A razlog je bio sasvim poseban i veoma važan za Bet… Ovo je još jedan roman koji vas upoznaje sa nekim prošlim vremenima, muzikom, stilovima, vrednostima koje su nekada vladale i nisu bile nužno zastarele i loše. A i retro je sada u modi, pa ćete možda i vi pronaći neku inspiraciju za sebe u ovoj uzbudljivoj knjizi.

#5 Kreativni dnevnik Jane Dačović

Sad smo već na vašem terenu 🙂 Poznata influenserka Jana Dačović osmislila je dnevnik kojim ćete ispuniti vreme, jer zahteva i malo mašte i kreativnosti. Kada ispunite dnevnik, ne zaboravite da fotografije njegovih stranica pošaljete Jani, a možete i nama na Instagram profil tojeto_obrni.igricu

Nadamo se da će vas naši predlozi razveseliti, oraspoložiti, ali i naterati na razmišljanje. Na raspustu se, šta vas sprečava da čitate?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here