Osamostaljenje dolazi često i sasvim nenadano, a mnogima je to vezano za studije ili prvi posao. Taj korak je nešto što te definiše, uzbudljiv je i nekad tužan.

Kako bi se što bolje spremili za to, evo šta da pripremite pre svega.

#1 Dobar smeštaj

Morate da budete sigurni da je smeštaj koji ste našli u potpunosti odgovara vašim potrebama. Aplicirajte za dobar dom, pronađite lokacije koje su za vas praktične i u skladu sa vašim stilom života. Možda u početku nećete moći da se baš sasvim osamostalite, tako da će neka vrsta kompromisa možda morati da se napravi. To nas vodi do stavke broj 2.

#2 Pronađi dobre cimere, cimerku ili cimera

Ukoliko je vreme za seldibu u drugi grad ili osamostaljenje, možda nećete moći odmah da to učinite potpuno samostalno, već će biti potrebno da nađete sebi cimera, cimerku ili čak cimere. Ovo je nezgodan proces ukoliko treba da počnete život sa nekim koga uopšte do tada niste znali. Sa ovim se suočava veliki broj studenata kada kreće u život u nekom studentskom domu.

U svemu tome, naučićete šta je tolerancija, strpljenje, razumevanje i kompromis.

Ako pak možete da birate, jao je važno u startu biti otvoren i iskren kao i direktan. Ako odmah iskažete šta je vama važno, postavite pravila na početku i usaglasite uzajamne obaveze i prava, ne bi trebalo da naiđete na previše problema kasnije tokom samog deljenja prostora u vašem novom domu.

#3 Pakovanje i selekcija prioriteta

Svako pakovanje zahteva planiranje, problem međutim nastaje onda kada možda malo i preterujemo. Selekcija stvari koja nam je potrebna je teška, uvek nekako mislimo da nam treba mnogo više toga nego što nam je zapravo i neophodno. Međutim, i najveće kartonske kutije imaju svoje limite. Uložite u kvalitetne kartonske kutije za selidbu. Podesite tajmer i pakujte se po sat vremena dnevno.

Spakujte sitnice i potrepštine u mekane torbe koje ćete lako otpakovati. Dajte svakoj sobi u koju se selite neku različitu etiketu za pakovanje u boji. Ne prepakujte kartonske kutije kako ne bi pukle i neojte ih stavljati blizu vode. Takođe, koristite kutije ispravne veličine. Postarajte se da spakujete samo ono osnovno, neophodno, za početak bar. Ponesite sezonsku garderobu i obuću, kozmetiku i neke od onih sitnica bez kojih zaista ne možete.

#4 Najbolje da te seli neko profi

Ako nemate pristup automobilu ili možda porodica i prijatelji ne mogu ili nisu baš voljni da pomognu, ili se pak selite u drugu državu, možda bi imalo smisla zaposliti profesionalne ljude, profesionalce koji će vam pomoći u procesu selidbe. Pomoć može biti i fizičkog tipa, ali i logistička. Količina posla koju vam profesionalci skidaju s grbače tokom ovog stresnog procesa možda i jesu vredna dodatnih troškova.

Unajmljivanje profesionalnih radnika za selidbu može biti sjajno iskustvo – ako unajmite odgovarajuću kompaniju. Ne bojte se postavljati pitanja pre potpisivanja ugovora. Ovaj mali korak pružiće vam duševni mir kako se približava taj dan i vreme za selidbu.

#5 Šaljite obaveštenja kome treba pre nego što budete pod prevelikim stresom.

Napravite spisak toga koga trebate da obavestite kada i da se selite. Postoji mnogo labavih krajeva koje treba vezati pre nego što se preselite na novo područje. Trebali biste odrediti kada i kako ćete izvršiti ove zadatke na svojoj listi zadataka. Kada dođe vreme, ne zaboravite ni kancelarije lokalnih opština ili budite spremni da obavite neke telefonske pozive.

Ako unapred napravite ovu listu svega što će biti potrebno da se uradi i postavite sebi zadatak u svom kalendaru sa detaljima kada i šta treba, manje je verovatno da ćete nekoga ili nešto zaboraviti.

Selidba ne mora biti toliko stresna ako se za nju dobro pripremimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here