Evo 5 stvari koje treba da uzmeš u obzir kada razmišljaš o uređenju svog budućeg stana.

  1. Lokacija

Ovo je verovatno stavka koju je najteže urediti samostalno, pre svega jer je teško samostalno odlučivati o ovome, makar u prvi mah. Ali možemo da razmišljamo o ovome makar, zar ne. Recimo, pogledajte grad u kojem živite, koji kraj vam se čini idealnim. Bitno je da znate u čemu uživate i kako volite da provodite svoje vreme.

  1. Dizajn

Važno je da znate šta vam se dopada, a ovo se ne odnosi samo na to kako će svet oko vas da izgleda već i kako ćete vi u njemu da se osećate. Ukoliko dođete u situaciju da možete da birate šta ćete da stavite u svoj stan ili u svoju kuću, postoje ključne stvari.

To su ne samo boje zidova, nameštaj i dekor, već i materijali kojima ćete se okružiti. Prirodni materijali imaju svoje prednosti, kao recimo parket, kuhinjski elementi ili pak kvarcne ploče za kuhinju, glineni detalji, krzneni ili pamučni i vuneni tepisi. Tu je i minimalizam, staklo, pa čak i sve popularniji industrijski stil. Istražite, gledajte, seckajte i stavljajte na svoj vision board.

  1. Kvadratura i raspored

Postoje opcije otvorenog prostora odnosno takozvani open plan, ili pak standardne opcije stanova kao što su garsonjera, jednosoban, dvosoban i slično. I ukoliko možda ne vidite svoju budućnost u nekom trenutku sa porodicom, nije loše da imate ekstra sobu za svoje goste, druženja ili prosto kao vaš zen prostor koji je daleko od tehnologije, tehnike i stvari koje ometaju mir.

  1. Umetnost

Stan je stan i može izgledati ovako ili onako, ali ako se opredeljujemo recimo za jedan stil u dnevnoj sobi, možda treba pratiti taj isti stil i u ostalim prostorijama, a zatim ga ukrasiti adekvatnim slikama i umetničkim delima, statuicama, fotografijama u prilagođenim ramovima. Ne morate ciljati ništa skupo ili ekstravagantno, ali možete svakako pokušati da se držite određene teme u smislu kao što smo rekli, stila, ali i boje, oblika ili materijala.

  1. Druženje

Nismo svi isti i to je OK. Neko voli da ugosti svoje prijatelje, neko je introvert i ne voli toliko da je okružen ljudima. Ali ukoliko planirate da se okupljate u svom domu, pripremite sve što je potrebno. Uvek treba imati dovoljno čaša, napravite udoban kutak i dovoljno mesta za sedenje, ali ne zaboravite ono glavno – kao što je dom tamo gde je srce, ni kuća nije tesna kada gosti nisu besni. Bitnije je da dobro birate ljude oko sebe nego to da li ćete imati dovoljno soka ili grickalica. Na kraju krajeva, ništa lepše od zajedničkog kuvanja i spremanja.

Odrastanje traje jako dugo, moguće je da se nikada ni ne završava. Moguće je i da su ove teme daleko od nas, sve dok se kradomice najednom ne stvore pred nama sve te odluke i silni izbori koji postoje. Nekad su tu skoro kao pa namerno, da nas zbune, operete ili preopterete. Ono što je isto bitno je da se uvek setimo da ne samo što u svakoj životnoj situaciji imamo pravo na izbor, imamo pravo i da taj izbor izmenimo, makar i hiljadu puta, jer je naš. Život je u suštini uvek samo to – niz izbora i odgovornost koje nosimo zbog njih. Ali kada je reč o dekoru i unutrašnjem dizajnu, promene u tom domenu su dostupne i da osveže život i našu svakodnevnicu. Ne treba se opterećivati previše.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here