To se odnosi i na nošenje raznih pomagala koja zapravo doprinose vašem zdravlju (proteze, naočare itd), a mogu izazvati kod vas razne strahove i nesigurnosti, od toga kako izgledaš i šta će reći društvo do toga da pomagala nisu uvek konformna i da li ćeš moći sa time da se izboriš.

Zbog toga ćemo se danas pozabaviti pomagalom koje se kao deo terapije deformiteta kičmenog stuba, pre svega skolioze, relativno često propisuje i to prilično velikom broju devojčica, dečaka, devojaka i mladića.

Kad se kaže ortopedski mider, to zaista zvuči zastrašujuće, a i izgleda zastrašujuće. Mider služi da bi podupirao mišiće koji su oslabljeni zbog nekog kičmenog deformiteta. O kičmenim deformitetima ćemo podrobnije drugi put, za sada je samo važno da znate da na kičmu tokom rasta treba mnogo da pazite, pre svega zato što dosta sedite, i da su fizička aktivnost i bavljenje sportom najbolja prevencija deformiteta kičme.

Ako do toga ipak dođe, i doktor vam kao terapiju prepiše nošenje midera, pre svega za skoliozu, ne paničite! Skolioza se razvija tokom rasta, kada rast prestane, i deformitet prestaje da napreduje, što znači da mider svakako nećete nositi do kraja života.

Dalje, na mider se vi i vaše telo priviknete vrlo brzo. Moderni mideri su napravljeni  tako da ne izazivaju neku preteranu neudobnost. Mnogo je veći problem kada, na primer, sa miderom treba da odete u školu i strahujete od reakcije školskih drugova. Postoji mnogo trendi odeće koja je šira (dukserice, jakne, majice, tunike) i koja će potpuno prekriti vaš mider, tako da društvo ni nema pojma da ga nosite. Ipak, savetujemo da svoj mider ne krijete, jer će to samo povećati vašu nesigurnost, već da svojim drugovima objasnite da je mider pomagalo poput proteze ili naočara, koje pomaže da brže rešite vaš zdravstveni problem. Mideru zapravo treba pristupiti kao da je najnormalnija stvar na svetu. Kada mu vi tako pristupite, tako će se ponašati i vaše okruženje, i apsolutno nikoga neće biti briga da li nosite mider ili ne. Jer kao što rekosmo, on ni ne mora da se vidi J Važno je i da slušate savete lekara i roditelja, jer će vam tako brže biti bolje, a i brže ćete se osloboditi mrskog midera.

Ne postoji niko koga znamo da voli svoj mider, i to je sasvim normalno. Međutim, kao što ćete vid ispraviti nošenjem naočara, a krive zube nošenjem proteze, tako će vam i mider pomoći da ispravite svoju kičmu, koja je zapravo stub celog tela i celokupnog vašeg zdravlja.

U borbi sa deformitetom kičme mogu vam pomoći i mnoge devojčice i dečaci širom sveta, koji o svojim problemima sa kičmom i miderima govore na internetu vrlo otvoreno. Potražite ih na youtube-u ili Tik Toku:

Jako je važno i za devojčice i dečake koji imaju drugarice i drugove sa miderom da znaju da treba da ih podrže, ne osuđuju i zapravo da se ponašaju potpuno normalno. Ako se deformitet kičme drži pod kontrolom i poštuju se saveti i terapija, život se vodi normalno i aktivno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here