Za one koji nemaju baš toliko iskrivljene zube, a i ne mili im se ideja da godinu ili dve dana nose fiksnu protezu, sjajno rešenje može biti nošenje folija za ispravljanje zuba.

Pre neo što objasnimo kako funkcionišu folije za ispravljanje zuba, želimo da ti kažemo jednu veoma bitnu stvar.

Što pre pristupiš ispravljanju zuba, bićeš zahvalniji sebi u budućnosti! Što duže odlažeš ovu odluku, biće ti sve teže!

Dakle, ako mora proteza, onda proteza, ali nemoj zbog lenjosti ili nelagode (deca će me zezati) da ovo izbegavaš.

Šta su folije za ispravljanje zuba i kako funkcionišu?

Za početak, napravljene su od providne plastike, koja je tanka i udobna za nošenje. Prilikom nošenja ne osećate nikakvu nelagodnost, a na oko su nevidljive, tako da ne morate da brinete kako ćete izgledati kada se osmehnete.

Folije za ispravljanje zuba funkcinišu kao i svaka druga proteza, blagim pritiskom zube vraćaju u željenu poziciju.

Ne morate da brinete, svaka od folija se pravi nakon detaljnog plana sa stomatologom i uz pomoć specijalnog kompjuterskog softvera koji precizno određuje koliko koji zub mora da se pomeri i u koju stranu.

Stomatolog uzima vaš otisak zuba, koji dalje ide na kompjutersko skeniranje i ubrzo dobijate informaciju koliko će vam folija za zube biti potrebno.

Da li su providne folije za ispravljanje zuba baš za mene?

folije za ispravljanje zuba

Često je pitanje pacijenata koji bi da isprave zube putem ovih providnih alajnera (kako ih drugačije nazivaju stomatolozi, aligners). I dobro je što to pitate! Iako su folije za zube pogodne za sve one koji ne žele da nose fiksnu protezu, ipak nisu za svakog pacijenta.

Ukoliko postoje ozbiljnije nepravilnosti zuba, koje naravno utvrđuje stomatolog prilikom pregleda, onda nažalost folije neće biti od velike koristi.

One se koriste za manja pomeranja zuba i najčešće su ograničena na prednje zube. U svakom slučaju, savetujemo da posetite vašeg stomatologa radi konsultacija. Napomena – providne folije za zube ne preporučuju se maloj deci!

Prednosti i mane folije za zube?

Prednosti: Komforne su i providne, pa možete da razvučete osmeh ali i normalno pričate, bez šuškanja. Ishrana je mnogo lakša nego li sa fiksnom protezom, jer ih skidate, pa se hrana ne može zaglaviti. Prilikom oralne higijene, foliju za zube skidate, a ukoliko imate neki važan događaj ili veselje, ne morate ih nositi nekoliko sati ako ne želite.

Mane: Koriste se samo za ispravljanje manjih nepravilnosti i anomalija, tako da ukoliko imate ozbiljnijih oralnih oboljenja po pitanju ispravljanja zuba, morate ipak nositi fiksnu protezu. Kada krenete da nosite foliju za zube možete osetiti neprijatnost, ali to će brzo proći. Ukoliko redovno ne nosite foliju, rezultata neće biti. Nekim pacijentima mogu da biti i finansijski nepristupačne, pa se onda i ne usuđuju da krenu u proces izrade.

Kako se koriste folije za ispravljanje zuba?

Kao što smo i napomenuli, folije se izrađuju za svakog pacijenta na osnovu otiska zuba. Ukoliko stomatolog potvrdi da su idealne za vas, dobićete detaljne korake kako da ih koristite. Lako se stavljaju i skidaju, a preporuka je da se nose najmanje 20 sati dnevno (znači, možete ih nositi i u toku spavanja). Imajte u vidu da proces ispravljanja zuba, čak i providnim folijama, može trajati nekoliko meseci. Zato su bitne redovne kontrole kod stomatologa nakon što dobijete prvi alajner. Svakog meseca dobijate novu foliju za zube i ovaj proces se ponavlja sve dok ne dođete do željenog rezultata. Naravno, svakog meseca dobijate drugačiju foliju, koja uvodi zube u novu fazu ispravljanja.

Pogledajte iskustvo ovog momka koji je počeo da koristi ove folije s 34 godine:

Ako se odlučite da posetite stomatologa i stavite folije za zube, treba da znate i ovo:

  • folije nosite takoreći sve vreme. Skidate ih tokom obroka, zatim perete zube i stavljate ih ponovo.
  • što znači da nema grickalica tokom dana. Zapravo, možete da grickate, ali da svaki put operete zube, što skraćuje vreme nošenja folija i samim tim njihovu učinkovitost.
  • gotovo izvesno je da ćete smršati (zbog ograničenja unosa hrane na tri obroka dnevno).
  • ne preporučuje se piće koje može da oboji folije (kafa, crveno vino, topla čokolada, crveni sokovi) kao ni vrući napici, jer mogu da oštete folije.
  • možete slobodno da se ljubite.
  • po završetku tretmana dobićete “retainer”, koji možemo opisati kao plastičnu protezu. Ovo se nosi prvih godinu dana nakon završetka tretmana svaku noć, u suprotnom ste u opasnosti da zubi počnu da se vraćaju na staro.

I na kraju cena!

U zavisnosti od toga kolika je nepravilnost položaja vaših zuba, određuje se i broj folija koji je potreban da bi se isti ispravili, pa se na osnovu broja folija koje morate da nosite određuje i cena. Cena jedne folije je između 80 i 150 evra, u zavisnosti od toga da li se radi samo donja ili i donja i gornja vilica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here