Dok tinejdžeri traže svoje mesto u svetu, mnogi se bore sa raznim iskustvima i prolaze kroz brojne situacije koje stvaraju uverenja o sebi sa kojima se kasnije godinama suočavaju i koja kasnije moraju da razrešavaju.

Mnogo je lakše prevazići neke stvari unapred i učiti na tuđim iskustvima, a možda ako nemaš uz sebe pored roditelja koji te podržavaju i mentore koji će pomagati da pronađeš svoj pravac u svetu, ovaj članak može da ti osvesti neke od stvari koje možeš da uradiš da kreneš putem uspešnog i srećnog života.

#1 Usvajaj veštine modernog doba

Gluma, ples, recitovanje, modeling, škole manekenstva, sport, dobro zdravlje i energija za sve izazove modernog doba, samo su neki od načina za jačanje samopouzdanja. Što više veština usvajaš tokom godina, ako radiš na tome da ti je bolje izražavanje, da smanjuješ strah od javnog nastupa, ako se oslobodiš kroz moderne aktivnosti kao što su vlogovanje, klipovi na Tik Toku ili Instagramu, to i samopouzdanje raste.

#2 Uspeh u školi

Uspeh u školi nije jedini neophodni činilac za uspeh, ali sam proces učenja, aktivnost i redovnost, trud i usvajanje radnih navika jako će ti pomoći u budućem radu i uspehu. Kada naučiš da se boriš i daješ sve od sebe iz dana u dan, kasnije, isto to ćeš primenjivati i u poslu i radu.

#3 Bavi se svojim fizičkim zdravljem

Da, ovo se zaboravlja previše često. Pre svega, za život nam je potrebna energija. Proveri krv i uradi laboratoriju da prekontrolišeš svoje stanje. Ako si u Beogradu i okolini, tu su brojne laboratorije u Beogradu, ako si u ili u okolini Novog Sada, onda su tu laboratorije iz Novog Sada, ako si u Nišu, to su laboratorije u Nišu i tako dalje, raspitaj se u svom mestu gde najbrže i najpovoljnije možeš da uradiš analize.

Nešto što je trenutno ne tako strašna stvar (nedostatak kalcijuma, vitamina B ili D) u budućnosti može da ti napravi znatne probleme.

#4 Ne dozvoli mobilnom telefonu da preuzme kontrolu

“Haha, kako to telefon može da me kontroliše?” Može, lepo – ako ne možeš za zamisliš sat vremena da ne posegneš za telefonom, znaj da situacija izmiče kontroli.

Da se razumemo, mobilni je moćna alatka bez koje niko od nas ne može, no prekomerno korišćenje može dovesti do toga:

  • da oštetiš vid
  • izgubiš kontakt s realnim svetom
  • stvoriš nerealnu sliku stvarnosti i smoriš se što ti nisi deo toga (bogati Tjuberi, recimo)

#5 U zdravom telu – dalje već znaš

Dakle, do sutra možemo da nabrajamo koje su sve prednosti i benefiti kada se baviš nekom fizičkom aktivnošću. Najuprošćenije rečeno:

Sport ti pomaže da u telu budeš jak, a u glavi jači!

Dobra vest, ako nisi sportski tip, je da to ne mora da bude rukomet, karate ili košarka, što je bilo uobičajeno za generacije pre tebe, već sve ono što te čini radosnim!

Primera radi, đuskanje po Tik Toku svakako nije sport, ali čekaj, to je odlična fizička aktivnost koja se po količini utrošene energije ne razlikuje od atletike.

Navedenih pet stavki nisu nešto što “odradiš” i kažeš “ok, šta je sledeće”, već proces koji traje i razvija se, baš kao i tvoje samopouzdanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here