Ovo su prirodne faze i niko od nas ih nije izmislio. Ni roditelji ni tinejdžeri ne bi trebalo da ove momente nerazumevanja doživljavaju kao bilo šta tragično ili neobično, više simpatično i po sistemu ko preživi-pričaće.

Komunikacija sa roditeljima nije uvek laka

Iako se možda previše često učini da je tinejdžerima neophodan sudski tumač kako bi iskomunicirali svoje želje, porive i strahove svojim roditeljima, nije uvek baš tako.

Verovatno ste svesni toga da razgovarate sa prijateljima daleko više nego što razgovarate sa roditeljima. To je prirodno. Čak i ako vi i vaši roditelji imate sjajan odnos (što nije uvek tako), želite da pronađete svoj put i sami odlučujete o mnogim stvarima.

Ipak, većina nas ponekad želi roditeljsku pomoć, savet i podršku. Ali razgovor sa odraslima u vašem životu može da vam se čini kao nešto teško ili zastrašujuće – posebno kada je reč o određenim temama. Evo nekoliko saveta koji će vam olakšati komunikaciju sa roditeljima i drugim odraslima da ne morate da se osećate uvek kao da vas niko ne razume i da vam je potreban nekakav tinejdž prevodilac.

Razgovarajte sa roditeljima o svakodnevnim stvarima – i radite to svaki dan

Što više puta nešto učinite, to postaje lakše. Razgovaranje sa odraslim osobama u vašem životu o svakodnevnim stvarima gradi vezu koja vam može olakšati put kada morate da razgovarate o nečem ozbiljnijem.

Pronađite nešto trivijalno o čemu ćete razgovarati sa roditeljima svakoga dana. Razgovarajte o tome kako je prošao trening ili dan u školi. Podelite sa roditeljima nešto što je jedan od vaših nastavnika rekao. Čak i mali razgovori tokom večere mogu održati vašu vezu sa roditeljima jakom i pouzdanom.

Nikad nije kasno za početak. Ako smatrate da je vaš odnos sa roditeljima zategnut, pokušajte da olakšate razgovore. Spomenite onu slatku stvar koju je pas ili neki drugi ljubimac uradio toga dana. Razgovarajte o tome kako se vaša mala sestra bavi matematikom ili stariji brat crtanjem. Svakodnevno razgovaranje s roditeljima ne samo da održava postojeću vezu snažnom, već i može pomoći da se istrošena ili oslabljena veza ojača.

Kada se roditelji osete kao da su povezani sa vašim svakodnevnim životom, mogu biti tu za vas ako se pojavi nešto zaista važno.

Podizanje teških tema

Možda treba da kažete loše vesti roditelju, nešto tipa toga da ste dobili kaznu za prebrzu vožnju ili da ste pali neki ispit ili dobili keca u školi. Možda se zbog nečega bojite ili strepite. Ili možda jednostavno stvarno želite da kažete roditeljima nešto o svom novom dečku ili devojci, ali ne znate kako će oni reagovati, kako će im se osećati ili kako pronaći reči.

Kako da se pripremiš za razgovor sa roditeljima

Evo 3 koraka koja će ti pomoći da se pripremiš za razgovor sa roditeljima.

#1 saznajte šta želite od razgovora

Zrelost je potrebna da biste shvatili šta želite da izvučete iz razgovora. (Ni većina odraslih nije tako dobra u ovome!)

Ono za šta se nadate da možete postići može varirati. Najčešće ćete verovatno želeti da odrasli u vašem životu rade jednu ili više sledećih stvari:

  • jednostavno slušaju i razumeju kroz šta prolazite bez davanja saveta ili komentara
  • daju vam dozvolu ili podršku za nešto
  • ponude vam savet ili pomoć
  • izvedu vas na pravi put ako ste u nevolji – na način koji je fer i bez oštrih kritika ili padova

Zašto ne biste razmisliti o tome pre nego što uopšte počnete da razgovarate? Dakle, možete reći zašto želite da razgovarate na način koji prenosi poruku o tome šta vam treba jasno i nedvosmisleno.

Na primer:

“Mama, moram da ti kažem o problemu koji imam, ali samo me trebaš saslušati, u redu? Ne daj mi savet – samo želim da znate šta me muči.”

#2 Prepoznajte svoja osećanja

Stvari poput ličnih osećanja ili seksa neprijatne su teme za razgovore sa bilo kim, a kamoli sa roditeljima. Prirodno je biti nervozan u situacijama u kojima govorite o osetljivim temama.

Prepoznajte to kako se osećate – na primer, možda ste zabrinuti da će ih roditeljstvo o nekom problemu razočarati ili uznemiriti. Ali umesto da vas ovi osećaji spreče da razgovarate, prenesite ih rečima kao deo razgovora. Na primer:

“Mama, moram da razgovaram sa tobom – ali bojim se da ću te razočarati.”

“Tata, moram razgovarati s tobom o nečemu – ali nekako me je stid i sramota.”

#3 Izaberite dobar trenutak za razgovor

Priđite roditeljima onda kada nisu zauzeti nečim drugim. Pitajte ih direktno: “Možemo li da razgovaramo? Da li je sada dobar trenutak?”

Vožnja u automobilu ili šetnja mogu biti odlične prilike za razgovor. Ako je teško naći dobro vreme, recite: “Moram da razgovaram sa vama. Koje vreme bi vam odgovaralo?”

Teški razgovori biće mnogo lakši ako im posvetite malo dobrog planiranja. Unapred razmislite o tome šta želite da kažete ili pitate. Zapišite najvažnije ideje ako treba. I ne zaboravite da je ljubav u korenu ovih komunikacija, kao i da je iskrenost najbolji alat za dobru komunikaciju, poverenje i dolazak do rešenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here