Preplavljeni ste informacijama iz raznih izvora i čini vam se kao da ne znate kuda “udarate”. Povrh svega, po glavi vam se vrzmaju razna pitanja koja ne znate ni kome da uputite, osim vašim roditeljima koji vam se čine kao da su i sami pomalo zbunjeni i uplašeni ovom novonastalom situacijom.

Ima načina kako možeš da olakšaš život roditeljima tokom epidemije, čak i kad možda deluje da te oni ne razumeju, a da ti u ovom trenutku mnogo toga želiš, što nije moguće realizovati.

#1 Strpljenje

Nauči se strpljenju. Ostavi po strani misli, procene i osećanja. Samo na taj način ćeš razumeti situaciju u kojoj smo se svi trenutno našli. Ništa nije doveka trajalo, pa neće ni ovo!

U ovoj situaciji nije lako ni vama, a ni vašim roditeljima koji su imali svoje obaveze odlaska na posao, provedeno vreme van kuće u raznim aktivnostima kao što su druženje sa prijateljima, briga o kupovini, računima, vreme sa prijateljima, odlazak u teretanu i sl. Sada ste zajedno u prostoru vašeg doma i u ovoj kriznoj situaciji je važno da jedni drugima olakšate život.

#2 Pomozi po kući

Neka prvi zadatak bude: Olakšajmo život roditeljima učešćem u svakodnevnom funkcionisanju!

Kako može to da se uradi?! Sigurno ne tako što ćete konstantno da se nervirate što ste u kući i usput se bavite školskim obavezama ili koristite priliku kada je god to moguće da eskivirate svoje obaveze oko učenja, spremanja svog ličnog prostora, pa i zajedničkog.

Preuzimanje brige o kućnom ljubimcu je jedna od aktivnosti koja je pomoć vašim roditeljima, a i vas će oplemeniti i učiniti vas zadovoljnijim, zbog ljubavi koju ćete dobiti zauzvrat od ljubimca, a i zbog osećaja korisnosti.

Odlazak u kupovinu je mogućnost da to vreme iskoristite tako što ćete izaći iz kuće i prošetati, a ujedno i pomoći roditeljima da imaju jednu obavezu manje. Život bez druženja sa prijateljima je svakako, težak. Međutim, društvene mreže su u ovoj situaciji adekvatna zamena.

#3 Razumevanje

Kao što oni treba da razumeju vas, treba i vi da razumete svoje roditelje.

Roditelji nisu na godišnjem odmoru ako rade od kuće. Oni su samo “premestili” kancelariju ili svoj radni prostor u vaš dom, bez obzira da li je u pitanju prodaja stanova Beograd ili neko drugo područje delovanja. Posao i dalje ostaje posao i povremeno može biti uzrok stresa i nervoze roditelja. U takvim situacijama je dovoljno da malo iskulirate i ne obraćate pažnju na nervozan stav roditelja oko nekog pitanja kao što je na primer praćenje vesti jer trenutno smatraju to bitnim. Najbolje je svakako, da ne ulazite u rasprave tokom takvih stanja koja će svakako ubrzo da prođu, ona su samo trenutna.

Pokažite razumevanje za svoje roditelje koji su zabrinuti zbog neizvesnosti koju je donela ova krizna situacija. Međusobnim razumevanjem olakšavate jedni drugima vreme neizvesnosti i primoranosti boravka u izolaciji, koja nije bila deo vaše, a ni svakodnevice vaših roditelja.

#4 Ispunite dan

Dobra organizacija vremena doprinosi lakšem podnošenju izolacije.

I u izolaciji i ako se ne viđate sa prijateljima, možete ispuniti svoj dan. Bavite se tada svojim aktivnostima: vežbajte, čitajte, gledajte film, slušajte muziku, spavajte. Da, spavajte! San je veoma važan u svakoj dobi, a posebno je mladim ljudima bitan. Do sada niste stizali od raznih aktivnosti, ni da se naspavate. Vreme izolacije je idealno vreme da ga iskoristite za zdrav san i odmor.

Dobra organizacija vašeg vremena je veoma važna vašim roditeljima inače, a posebno je velika pomoć u vreme epidemije. Raspodelom svog vremena na vreme za učenje, odmor, druženje putem socijalnih i društvenih mreža, igranja igrica, telefonskih razgovora, pomoći u kući u obavljanju nekih obaveza koje će roditeljima da znače, vi u stvari radite pravu stvar za sebe, pre svega, a tako i za njih.

#5 Komunicirajte

Komunikacija je ključna za svaki odnos, tako i za odnos dece i roditelja.

Zahvaljujući upravo, komunikaciji upoznajemo jedni druge, približavamo se i tako dobijamo priliku da upoznamo i sebe i druge – roditelje u ovom slučaju.

Roditelji imaju razumevanja da je vama dosadno, da vam nije lako to saznanje da odjednom ne možete da izađete i vidite se sa svojim društvom, dečkom, devojkom, da ne možete ni da prošetate normalno svojim gradom, da vam se otkazuje već isplanirana rođendanska žurka što ni oni sami odjednom ne mogu da razumeju već gledaju i slušaju vesti i razna obaveštenja o merama bezbednosti i kako da ih sprovedu da bi zaštitili, sebe, vas i sve svoje najbliže.

Krizna situacija poput ove je i vreme za unapređenje odnosa sa roditeljima. Možda postoji način da smanjite nesuglasice oko nekih tema, pitanja, raznih dilema koje mogu biti uobičajene ili neuobičajene, razmena mišljenja oko pitanja. Upravo je i poželjno da tema bude ona koja bi vas udaljila od trenutno goruće, o epidemiji. Razgovarajte sa roditeljima o svim drugim stvarima i onima koje su veoma važne za vas, a i onima koje nisu toliko važne.

U kriznim situacijama, a složićete se da je ovo jedna od tih, najvažnija stvar je da vaši roditelji, a ni vi ne izgubite kontrolu nad sopstvenim ponašanjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here