Iako se devojke razlikuju po tome u kojim godinama počinje prva menstruacija i kada se javljaju drugi znakovi puberteta, redosled je prilično dosledan. Dve stvari koje su u najužoj vezi sa godinama kada devojčica započinje sa menstruacijom i koje lako mogu da se procene su: potreba za nošenjem prvih pravih grudnjaka i pojava dlaka ispod pazuha.

“Pravi” grudnjak označava onaj sa vezanom šnalicom, za razliku od malih, srednjih i velikih razlika. Maljavost u zoni pazuha je samorazumljiva. Bilo koja količina dlaka znak je početka novih ciklusa u životu mlade žene. Ovo znači da će devojčica koja je ispunila prve dve stavke navedene verovatno početi da dobija svoje menstruacije u roku od 3-6 meseci, ako već nije.

Kada se javlja prva menstruacija

Prva menstruacija se javlja i odmah nakon ulaska u period adolescencije. Dakle, ako je devojka prethodne godine rasla, rasla, rasla i usporila rast (ne više od 6,35 cm godišnje) onda su periodi odmah iza ćoška.

Prosečna starost i prosečno vreme između faza adolescencije

Drugi način da se proceni ulazak u adolescenciju je da uočite kada sve počinje. Prvi znak naziva se otpuštanje grudi. Kvrgavost jednostavno znači da bradavica malo počinje da se podiže. To ne znači da devojčica ima razvoj koji liči na dojku. To dolazi kasnije. Kod nekih devojaka stidna dlaka je prvo čega se seti. Opet, bilo koji obim maljavosti znači. Proći će od ovog trenutka u proseku 4,5 godine, sa rasponom od 1 1/2 do 6 godina do prve menstruacije. Ovo je proces, nije prodaja mobilnih telefona da se to tek tako desi.

Uzmite ovo kao polazište i početak ulaska u adolescenciju.

Evo redosleda i vremenskog okvira događaja za prosečnu devojku.

  • Devojka će početi sa rastom.
  • Svoju pubičnu dlaku primetiće otprilike 6 meseci kasnije.
  • Otprilike 6 meseci nakon toga (ukupno godinu dana nakon pojave prvih izraslina) ona će biti u svom vrhuncu rasta, rasti brže nego ikad.
  • Verovatno će u ovom trenutku dobiti svoj prvi grudnjak za trening.
  • Otprilike godinu dana nakon svega toga (ukupno dve godine nakon prvih dlačica), ona će dobiti pravi grudnjak i dlake ispod pazuha.
  • Prvi menstrualni period će nastupiti oko 4 meseca pre ili posle ovih događaja.

Prosečna starost za prvu menstruaciju je oko 12. godine.

Kada ići do doktora – neki medicinski termini

Prva menstruacija kod devojčice naziva se menarha. Kada devojčica pređe određene prekretnice u svom razvoju, ali ne počne da ima menstruaciju, to se naziva primarna amenoreja. Reč primarni je deo koji znači da devojčica nikada nije imala menstruaciju. Deo amenoreje znači nedostatak (a latinski nije za menstruaciju) (menstruacija je latinski za „mesečni tok“). Ovo se razlikuje od sekundarne amenoreje, a to je kada žena ima menstruaciju, a zatim prestaje.

U međuvremenu je prosečna starost puberteta i menarhe opala. Ukoliko nema predviđenih faza adolescencije, treba se javiti lekaru.

  • Recimo, ako nema razvoja grudi ili dlaka od 13 do 14 godina.
  • Ako postoji razvoj dojke ili dlake (stidne ili pazušne) dve godine nakon što je bilo koja od ovih počela.

Nekoliko činjenica o menstruaciji

Menstrualni ciklus traje oko četiri nedelje, počevši od prvog dana krvarenja i završava kada započne sledeća menstruacija. Međutim, to može veoma varirati kada devojčica prvi put započne menstruaciju. U početku može preskočiti mesečnice ili ona pak može doći i nekoliko puta mesečno.

Menstrualni iscedak dolazi iz materice kroz vaginu. Materica je šuplji organ u obliku kruške, odgovoran za održavanje i negu embriona i ploda tokom trudnoće. Vagina, ili „kanal za rođenje“, pruža put menstrualnim tečnostima da napuste telo.

Tokom menstrualnog perioda,menstruacije, obično se jave 2-3 dana relativno jakog krvarenja, a zatim 2-4 dana lakšeg protoka. Tečnost tokom menstruacije je mešavina tkiva sluznice maternice i krvi.

Ukupni mesečni gubitak menstruacije varira od oko 4 do 12 kašičica krvi.

Menstruacija je sasvim normalna stvar u zdravlju žene i veliki indikator svega što se u našem telu dešava. Mi smo kao žene odgovorne za svoje zdravlje i moramo voditi računa o tome kako o sebi brinemo. Bilo koje abnormalnosti kod menstrualnog ciklusa moramo iskomunicirati sa lekarom, a kada je reč o devojčicama – pričajte sa mamom, sestrom, osobom od poverenja. Nema mesta tome da se stidite ili ćutite. Vodite računa o higijeni, uvek imajte adekvatne uloške kod sebe i udoban veš. Čuvajte svoje telo da bi vas služilo dugo i bilo snažno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here