Kako se piše taj dnevnik zahvalnosti? Jednostavno, zapisuješ stvari na kojima si zahvalan na svakodnevnom nivou, kao i one krupnije. Imaš krov nad glavom, tri obroka dnevno, krevet u kom spavaš, porodicu… ako ti se čini da ovo nije ništa posebno, zamisli da bez toga ostaneš.

Istraživanja su poazala da zahvalnost može sniziti stres, osloboditi depresije i potištenosti, a ujedno i pomoći da bolje zaspiš.

Svakodnevno izražavanje zahvalnosti će te učiniti srećnijom osobom.

– Jednostavna stvar, kao što je zapisivanje na dnevnom nivou, stvari zbog kojih si zahvalan usmeriće tvoj fokus u zdravom i pozitivnom smeru – kaže Rejčel O’Nil, terapeut.

Što bi se reklo, oslobodićeš se mraka i negative.

Na primer, u ovom trenutku ceo svet se trese od straha zbog epidemije korona virusa. S jedne strane je strah od samog virusa, a sa druge anksioznost uzrokovana izolacijom, složićemo se svi da je teško ostati pozitivan. Kako i da budeš kad su svi oko tebe uplašeni, negativni, nervozni?

Ali, umesto da mračiš kao mnogi, okreni se dobrim stvarima, koje ti pričinjavaju radost, zadovoljstvo, mir, spokoj.

Kako se piše dnevnik zahvalnosti

U zavisnosti u kom si fazonu, takav može biti tvoj dnevnik zahvalnosti. Ako si retro tip, možeš kupiti neki originalan rokovnik i u njega zapisivati (sa svetlucavim olovkama i neon flomasterima).

Možeš instalirati dnevnik zahvalnosti aplikaciju kao što je Grateful, ili jednostavno objavljivati svakog dana Instagram post uz #dnevnikzahvalnosti ili neki sličan koji za tebe ima ovo znalenje. Naposletku, svakog jutra ili večeri možeš da odvojiš minut za razmišljanje o ovome.

Na čemu treba biti zahvalan?

To može biti nešto zaista veliko i važno, kao što je recimo tvoje lično zdravlje, porodica na okupu, krov nad glavom. Može biti nešto malo i slatko, na primer kad se maziš sa svojim ućnim ljubimcem ili kad doručkuješ kranč pahuljice sa puno čokolade.

Ako se odlučiš da ovo radiš ujutru, to može oblikovati tvoj ceo dan. Pre nego što otvoriš društvene mreže ili čet aplikacije sprovedi ovaj mali ritual koji će ti pružiti “zaštitu od negative” tokom celog dana.

Ponekad ćeš osećati da nemaš zbog čega da osećaš zahvalnost. To je sasvim u redu. Budi zahvalan zbog nekih opštih dostignuća i mogućnosti. Možeš da se školuješ za bilo koje zanimanje koje poželiš, malo li je?

Naposletku, budi zahvalan sebi. Znaš ti dobro što. Zbog svih onih situacija kada su roditelji bili ponosni na tebe, kada si se pokazao kao pravi drug, kada si zaštitio slabijeg, postupio pravedno, postigao nešto za šta si verovao da ti neće uspeti.

Za kraj, otkriću ti jednu tajnu. Redovnim radom na ovom dnevniku tvoje blago se uvećava. Za recimo šest meseci imaćeš toliko toga i biti veoma zadovoljna osoba. Stoga, počni sad!

xoxo

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here